Zo werkt het spel

Elk spel heeft spelregels. Zo ook “A Game about Data”. Ze zijn echter niet zo streng als Risk of Catan. Immers elke organisatie is al in meer of mindere mate bezig met data.

Je begint het spel altijd met een aantal algemene vragen over data om te zien het gebruik van data binnen het bedrijf leeft. Daarna vormt het spel zich vanzelf.

Voor wie is dit geschikt?

Je speelt het spel met 4 tot 8 personen. In principe kan iedereen mee doen binnen de organisatie maar het meeste effect krijg je met een combinatie van de volgende rollen:

  • Verantwoordelijken voor marketing
  • Verantwoordelijken voor IT  en/of informatisering
  • Afgevaardigden van directieteam
  • Innovatie adviseurs
  • Verkoper of medewerker klantcontact

Wat is het doel van het spel?

Het spel daagt je uit met collega’s na te denken over de data en informatie die verzameld wordt binnen en buiten je bedrijf en hoe je dit in kan zetten om de doelstellingen van het bedrijf te realiseren. Doordat verschillende belanghebbenden bij elkaar worden gebracht, elk met een eigen visie op data, zorgt dit voor gesprekken over het gebruik van data die je van te voren nooit had gedacht te voeren.

Door met elkaar te praten, verkrijg je inzicht in de status van je datagroeimodel in combinatie met de visie en de volwassenheid van je bedrijf. Wordt data al zo effectief gebruikt binnen het gehele bedrijf als je had verwacht? Je wordt uitgedaagd om hier over na te denken vanuit verschillende perspectieven. Zowel vanuit bedrijfsstrategie, de interne organisatie, de technische mogelijkheden en natuurlijk de klant.

Na afloop heb je een concreet stappenplan dat gebruikt kan worden om mee aan de slag te gaan.

Hoe werkt het?

Het bepalen van je startpositie, bepaalt in grote mate het verloop van het spel. Je kunt vanuit elke positie beginnen en dat komt wat ons betreft overeen met hoe het in de praktijk gaat met data-gedreven projecten. Soms vanuit technologie en soms vanuit een organisatie wens.

Je begint dus bij 1 van de 4 groepen: Klant, Strategie, Organisatie of Techniek. De eerste keer is het verstandig om bij de Klant te beginnen. Van daaruit vervolg je de weg. Elke stap heeft een bijbehorende vragenkaart. Hierop staat uitgelegd waar het onderdeel voor staat. Daarnaast staan er minimaal 2 prikkelende vragen op die je met de groep kan bespreken. Maximaal 5 minuten per vraag. 1 persoon is verantwoordelijk voor de tijd.

Als er actiepunten uit volgen, worden deze verzameld en kunnen na afloop als taken verdeeld worden voor een vervolg spel of actieplan.

Is er een winnaar?

Iedere deelnemer heeft aan het eind 1 of meerdere actiepunten die uitgevoerd kunnen worden. Als het goed is heeft het spelen van dit spel genoeg stof tot nadenken opgeleverd en zal de volgende stap naar het datastrategie plan gezet zijn.

Waarom zou ik het eigenlijk spelen?

Om even uit de waan van de dag te komen hebben dit spel ontwikkeld. Wij denken dat het goed is om een plan te hebben dat niet alleen data en techniek, maar ook visie en organisatie in zich heeft zodat de klant (of die nu intern of extern is) goed geholpen kan worden. Niet alleen voor vandaag, maar zeker voor overmorgen. De 16 stappen helpen daarbij om vanuit verschillende invalshoeken de mogelijkheden te benaderen en te begrijpen waar de belangen en kansen liggen.

Het spel klopt niet. Het is niet op mijn organisatie van toepassing.

Gefeliciteerd!

Je bent wellicht al verder in het proces. Kijk eens naar de volgende stap. Of ga met je collega’s de discussie aan. Vinden zij dat ook?